Италианската агенция за защита на личните данни обвини ОупънЕйАй, че не

...
Италианската агенция за защита на личните данни обвини ОупънЕйАй, че не
Коментари Харесай

Защо забраниха ChatGPT в Италия

Италианската организация за отбрана на персоналните данни обвини " ОупънЕйАй ", че не ревизира възрастта на потребителите на чатбота и че " не е налице никаква правна база, която да й дава право да събира персонални данни, с цел да " образова " чатбота "

" ОупънЕйАй " (OpenAI), компанията основател на чатбота " ЧатДжиПиТи " (ChatGPT), възнамерява да показа на италианските управляващи гаранции, че изкуственият разсъдък няма да злоупотребява с данните на потребителите си, в опит да ги убеди да вдигнат наложената предходната седмица възбрана, съобщи Ройтерс.

Италианската организация за отбрана на персоналните данни, известна като " Гаранте " (Garante), упрекна " Майкрософт " (Microsoft), която стои зад " ОупънЕйАй ", че не ревизира възрастта на потребителите на чатбота и че " не е налице никаква правна база, която да й дава право да събира персонални данни, с цел да " образова " чатбота ".

В отговор " ОупънЕйАй " спря достъпа до чатбота за консуматори от Италия.

" Гаранте " разгласи, че няма планове да поставя спънки пред развиването на изкуствения разсъдък, само че настоя, че е значимо да се съблюдават разпоредбите за отбрана на персоналните данни на италианските и европейски жители.

По време на видеоконферентна среща с организацията, през вчерашния ден представители на " ОупънЕйАй " са дали обещание да са по-прозрачни във връзка с събирането на данни и удостоверяването на възрастта на потребителите си, показват от " Гаранте ". След участниците в срещата е бил и основният изпълнителен шеф на " ОупънЕйАй " Сам Олтман. Компанията е дала обещание да изпрати на организация писмен документ, съдържащ ограничения, които ще бъдат подхванати, с цел да бъдат спазени условията.

Италианската възбрана притегли интереса на други регулаторни органи в Европа, като доста от тях настояха, че са нужни по-строги ограничения, с цел да се обуздае безконтролното разпространяване на сходни чатботове.

През февруари " Гаранте " забрани на чатбота на компанията " Реплика " (Replika) да употребява персонални данни на италиански жители, с аргумента че основава опасности за малолетните и за прочувствено нестабилните хора.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР